Search in
English French Nederlands
Saxkartel en Oene van Geel
Friday February 4, 2022
8:00 PM
Saxkartel en Oene van Geel
Rataplan

Contact information
Address Wijnegemstraat 27
2140 Borgerhout
Belgium
Phone +32 (0)3 235 04 90
Fax +32 (0)3 235 11 05
Email Write an email
Web site Dedicated website

SAXKARTEL is het muzikale geesteskind van de Belgische saxofonist/componist Tom Van Dyck. De band heeft een unieke samenstelling met vier leden van de saxfamilie (sopraan, alt, tenor en bariton). Deze bezetting creëert een wijd scala aan kleuren, sferen en grooves zonder de gebruikelijke ondersteuning van een ritmesectie. Uitdagend als een echte jazzband, maar toegankelijk als een strijkkwartet, neemt dit ensemble een speciale plaats in het hedendaagse muzieklandschap. Hun muziek is zonder enige twijfel het ontdekken waard. Op dit dubbel release feest presenteren ze hun album “The Chromatic Gardener”.

Daarnaast gaan de vier saxen in dialoog met componist/altviolist Oene van Geel. Tom Van Dyck en Oene van Geel maakten in augustus 2020 het album “Frisbee”. Het album is het resultaat van een online samenwerking vol jazz, kamermuziek, ‘groovende’ pop en vrije improvisatie. Oene komt naar Rataplan met altviool en cajón.

Oene van Geel (componist/ altviolist) is een muzikale avonturier. Hij is beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij gebruikt zijn improvisatie- en compositietalent in een brede waaier aan muzikale activiteiten. Hij toerde door Europa, het Midden-Oosten, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Als speler is hij momenteel actief met verschillende ensembles en bands. Daarnaast werkt hij hoofdzakelijk als componist in muziektheater en kamermuziek. In 2013 ontving hij de VPRO Boy Edgar Prijs.

Rataplan presenteert nu een dubbel release feest van deze twee albums. Saxkartel en Oene van Geel nemen je mee in hun muziekuniversum. Duo’s, kwartetten en kwintetten van altviool, percussie en saxofoons zullen de ruimte vullen met hun prachtig klankenspel.

“Hiervoor schreef Tom Van Dyck volledig nieuw werk waarin hij de vier saxen op harmonische, kleurrijke en groovy wijze verbluffend sferisch en intens verenigt. Meeslepende en boeiende interacties van zeer gelaagde en spannende saxstemmen die orkestraal schitteren.” Jazz’Halo over The Chromatic Gardener.

“Hun inspanningen hebben geresulteerd in ongrijpbare stukken, die barsten van
de diversiteit, immer blijven boeien en de luisteraar vaak op het verkeerde been zetten. De mengeling van muziekstijlen verloopt volstrekt organisch, kamermuziekachtige passages voegen zich naar vrije improvisaties en lichtjes het gehoor koesterende popachtige dingetjes blijken toch heel wat meer jazzelementen bevatten dan je in eerste instantie zou denken.” Jazznu over Frisbee

“Voor een plaat die bol staat van het spelplezier is Frisbee een treffende titel. Zoals een speler de frisbee soms zo sierlijk mogelijk naar de ander gooit en soms zo dat de tweede speler hem alleen met een uiterste krachtinspanning kan vangen, zo is ook de muziek op dit album. Oene van Geel (op zijn vertrouwde altviool, maar ook tal van andere instrumenten) en saxofonist Tom van Dyck wisselen heel aanstekelijk op hoog niveau muzikale ideeën met elkaar uit. Vaak intrigerend of ontroerend, maar niet zelden ook domweg voor de lol.” Volkskrant over Frisbee

Tom Van Dyck - Alto saxophone, Soprano saxophone, Tenor saxophone, Baritone saxophone
Matthias Van den Brande - Soprano saxophone
Thomas Jillings - Alto saxophone
Bart Borremans - Tenor saxophone
Oene van Geel - Viola, Cajón
 
See also:   Saxkartel v.2
© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer