Search in
English French Nederlands
Ritual Habitual
Saturday January 29, 2022
8:30 PM
Ritual Habitual
Lokerse Jazzklub

Contact information
Address Sportlaan (Nieuwe locatie!)
Clublokaal van de Atletiekvereniging AVLO
9160 Lokeren
Belgium
Email Write an email
Web site Dedicated website

Riccardo Marogna (tenorsax, basklarinet & synthesizer)
Gonçalo Almeida (contrabas)
Philipp Ernsting (drums)

Onlangs bracht de internationale jazzband van Gonçalo Almeida Ritual Habitual de cd ‘Pagan Chant’ uit op het Clean Feed label. Rituele muziek met een herhaling van motieven als methode roept associaties op met de freejazztraditie zoals ze belichaamd wordt door John Coltrane, Albert Ayler, Don Cherry en Charlie Haden. En ook al klinkt de muziek niet als een copy/paste, deze Portugees/Duits/Italiaanse groep herinnert ons eraan dat het heden een samenvloeiing is van wat uit het verleden komt en wat te gebeuren staat. Brandend accuraat en actueel.


De Portugese bassist Gonçalo Almeida opereert al enige tijd vanuit Rotterdam. Hij slaat er bruggen met musici uit gans Europa. Almeida is de bezieler van het Lama Trio met landgenote Susana Santos Silva en de Belg Joachim Badenhorst. Hij speelde ook samen met o.a. Wilbert de Joode, Rodrigo Amado, Jorrit Dijkstra, Chris Speed en Giovanni di Domenico. Met Tobias Klein werkt hij samen in trio en ook in het grotere power ensemble Spinifex dat eind maart langskomt in de Lokerse Jazzklub.


De Italiaan Riccardo Marogna speelt sax en klarinet. Op synthesiser weet hij haast ongemerkt het klankpallet een dieper laag te geven, smaakvol en gevat. In het Sho Shin Trio speelt hij samen met Seppe Gebruers. Giovanni di Domenico is eveneens een zielsverwant met wie hij graag de dialoog aangaat.


Philipp Ernsting komt uit Hamburg. Met drummer Friso Van Wijck verdubbelt hij de actieradius van een drummer zodat die plots 4 benen en 4 armen kan hebben. Daarnaast heeft hij samen met Hugo Costa en Goçalo Almeida een pittig trio. Zoals een echte Dr. Jekyll & Mr. Hyd laat hij zich niet in een hokje duwen en in Ritual Habitual komt de sensitieve kant van hem aan de oppervlakte.

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer