Search in
English French Nederlands
Aspen Label Night - Veder
Thursday December 17, 2020
8:00 PM
JazzLab Series
Aspen Label Night - Veder
Rataplan

Contact information
Address Wijnegemstraat 27
2140 Borgerhout
Belgium
Phone +32 (0)3 235 04 90
Fax +32 (0)3 235 11 05
Email Write an email
Web site Dedicated website

Geen band deze keer, maar een label. Aspen Edities is een klein, onafhankelijk platenhuis dat zich op de kaart gezet heeft met prachtig vormgegeven releases. De muziek daarop beweegt tussen jazz en improvisatie, hedendaagse klassiek, pop- of folkinvloeden, en elektronica. Deze label night combineert een vaste waarde van het label – het kwartet Veder – met extra combinaties van muzikanten die aan het label gelinkt zijn.


ASPEN EDITIES
Aspen Edities werd opgericht door muzikanten Ruben Machtelinckx en Niels Van Heertum, samen met schrijfster Sanne Huysmans. Ze geven naar eigen zeggen ‘integrale muziek’ uit, muziek die buiten traditionele genrehokjes valt. De projecten waar Aspen mee samenwerkt kiezen op koppige wijze een geheel eigen pad. En die ambitie levert op: de releases worden steevast enthousiast onthaald in binnen- en buitenland, en zopas kreeg het album van het kwartet Porous Structures nog de Klara Award voor de beste Belgische jazz cd van 2019.

---


Een naam die al het etherische en lichte in zich vervat, maar toch zijn de vier betrokkenen binnen het collectief Veder allesbehalve pluimgewichten. De drie Belgen - eufoniumspeler Niels Van Heertum, gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Joachim Badenhorst - zijn allen muzikanten van wie de naam internationaal steeds luider weergalmt. Ze zijn bovendien erg vertrouwd met elkaar, door projecten als vvolk, het kwartet Machtelinkx/Jensson/Badenhorst/Wouters en een nieuw kwintet dat het levenslicht zag tijdens het laatste Winteroor festival in Hasselt. Vooral Badenhorst is alomtegenwoordig op podia in binnen- en buitenland, zowel met eigen werk zoals Carate Urio Orchestra en Baloni als in samenwerking met internationale kleppers als Han Bennink, Kris Davis en Tony Malaby. Ook de delicate aanpak van Machtelinckx binnen onder meer Linus (het duo dat hij vormt met Thomas Jillings) wordt door steeds meer mensen gesmaakt. Dat project reeg al enkele bedwelmende en vooral boeiende hoofdstukken aan elkaar, waaronder eentje met Van Heertum als empathische gast. Die laatste presenteerde dan weer onlangs zijn eerste soloplaat op Smeraldina-Rima. Het drietal vindt een muzikale compagnon in de Noorse trompettist Eivind Lønning, die adelbrieven kan voorleggen van Christian Wallumrød, Eve Risser en het Trondheim Jazz Orchestra tot Motorspycho. Samen brengen ze eigen werk afgewisseld met improvisaties, veelal melodieus maar steeds uitdagend, en dat in een buitengewone bezetting met drie blazers en een gitaar.

Niels Van Heertum - Euphonium
Joachim Badenhorst - Saxophones, Clarinet
Ruben Machtelinckx - Guitar
Eivind Lønning - Trumpet
 
See also:   Veder
© Hans van der Linden
© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer