Search in
English French Nederlands
Lucian Ban Elevation Quartet
Saturday May 24, 2014
8:30 PM
Lucian Ban Elevation Quartet
De Singer

Contact information
Address Bavelstraat 35
2310 Rijkevorsel
Belgium
Web site Dedicated website

Abraham Burton (tenorsax)
Lucian Ban (piano)
John Hebert (contrabas)
Eric McPherson (drums)

Met het Elevation Quartet komt er een Amerikaanse post-bopgroep van de bovenste plank naar de Singer! De leden zijn immers allen fantastische musici!

Tenorsaxofonist Abraham Burton groeit op in New York waar hij studeert bij saxofoonlegende Jackie McLean. Hij start er zijn carrière in de groep van drummer Art Taylor. Later werkt hij samen met jazzgrootheden als Jimmy Smith, Louis Hayes en Horace Tapscott. Vandaag geldt hij als één van de belangrijkste solisten in de Mingus Big Band. Hoewel hij in Europa minder gekend is, noemen kenners hem in één adem met generatiegenoten Chris Potter en Joshua Redman.

Ook drummer Eric McPherson studeerde bij Jackie McLean. Je kan zijn werk beluisteren op cd’s van o.m. Avishai Cohen, Andrew Hill en Fred Hersch.

John Hébert vervolgens is één van de meest gevraagde bassisten in New York. Hij is ook al sinds jaren vast lid van het Fred Hersch Trio. Hersch speelt bovendien mee in Heberts eigen groep ‘Sounds of Love’.

Groepsleider en pianist Lucian Ban ten slotte is afkomstig uit Roemenië, maar woont al meer dan een decennium in New York, waar hij een spilfiguur is in de moderne jazzscène. De Amerikaanse jazzcriticus Bruce Lee Gallanter noemt hem zelfs ‘one of the most gifted pianists to move to New York in the past decade’. Maar ook in Europa krijgt hij lof. Zo wordt hij zowel in 2005 als 2006 genomineerd voor de prestigieuze Hans Koller-Award voor ‘Best European Jazz Musician’. Niet alleen de Amerikaanse jazz, maar ook de muziek van zijn geboortestreek Transylvanië is een grote inspiratiebron voor hem. Getuige hiervan zijn de cd’s ‘Enesco Re-Imagined’ (Sunnyside Records, 2010) en ‘Transylvanian Concert’ (ECM Records, 2013).

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer