Search in
English French Nederlands
Esther Van Hees Quartet
Sunday April 27, 2014
1:00 PM
FINALE 2de JazzContest Mechelen 2014
Esther Van Hees Quartet
Theater De Moedertaal

Contact information
Address Hoveniersstraat, 54
2800 Malines
Belgium

Jazzflits voorspelde in juni 2013 een nieuwe ster aan het jazzfirmament toen haar debuut EP 'Got Wings' net uit was. Eric Vloeimans vond Esther zingen als een engel, Kunsttijdschrift Vlaanderen ontdekte in haar poëtische teksten een opmerkelijk taalgevoel en Randal Corsen hoorde een bijzondere combinatie van kleinkunst en jazz.

De jonge Vlaamse zangeres, die sinds 2009 in Nederland woont, weet het publiek te raken met haar eerlijke performance. Ze is een verhalenverteller en zingt vrijwel uitsluitend zelfgeschreven teksten. Voornamelijk op de composities van haar vriend en pianist Robert van der Padt.
De samenwerking tussen Robert en Esther begon toen ze elkaar leerden kennen op een avond in jazzclub Paradox. Hun muziek wordt omschreven als geraffineerde jazz met een poprandje, een sfeervolle, adembenemende combinatie van tekst en melodie en een mix van jazz en poëzie. Voor Esther staat de emotie centraal en het overbrengen hiervan op haar publiek. Binnen welke stijl ze hiermee precies valt is voor haar niet van het grootste belang.
Esther won de Conservatorium Talent Award 2013. De jury, met als voorzitter Yuri Honing, prees haar eigen, originele stijl, sterke persoonlijkheid, durf en communicatie met het publiek.

Esther wordt begeleid door Robert van der Padt op piano, Reindert Kragt op bas en Tom Nieuwenhuijse op drums.

De finale van de tweede (internationale) wedstrijd voor jonge jazzmuzikanten komt eraan!

Na jazzwedstrijden overal in België (Jazz-Hoeilaart, Newport Jazz, Dinant Leffe Jazz, Gent Jazz, Oostende, Brussel, Antwerpen….) kon Mechelen niet achter blijven, en richtte in 2013 eindelijk ook zijn eigen JazzContest Mechelen in, een initiatief van de jazzzolder vzw, jazzathome, jazz op scène, met de steun van het Cultuurcentrum, het Conservatorium, de stad, en UiT in Mechelen.
De jazzzolder vzw, jazzathome en jazz op scène willen jonge groepen de kans geven om het beste van zichzelf te tonen. We willen in het bijzonder studenten van muziekacademies en conservatoria laten deelnemen maar ook andere jongeren mogen meedoen.

Zondag 23 februari was er de halve finale van de tweede editie en de jury, bestaande uit gerenommeerde namen uit de jazzwereld, had een zware klus aan het kiezen tussen de kwalitatief hoogstaande groepen om er uiteindelijk 4 naar de finale te kunnen sturen.

De 4 finalisten:
Esther Van Hees Quartet, speelt in theater De Moedertaal, Hoveniersstraat 54
Steiger, speelt in theater Korenmarkt, Korenmarkt 14
Trykk, speelt in ‘t Echt Mechels Theater, Olivetenvest 16
K H Q, speelt in theater De Moedertaal, Hoveniersstraat 54.

De groepen zullen elk 2 keer 30 minuten spelen, zodat publiek en jury alle groepen kunnen gaan beluisteren en beoordelen.

De jury voor de finale zal bestaan uit: Chris Joris, voorzitter (docent aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, internationaal bekende percussionist, pianist en componist, recensent),Dré Pallemaerts (docent aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs, componist, drummer en jazzsoundengineer), Hugo Jacquet (gitarist, componist, docent aan het Conservatorium in Mechelen), Bernard Lefèvre (hoofdredacteur, auteur en recensent bij Jazzmozaïek), Christophe Devisscher (bassist, leraar in Grimbergen…), Georges Tonla Briquet (freelance auteur en recensent voor meerdere muziektijdschriften), Jacques Prouvost (jazzblog jazzques.skynetblogs.be/, jazzrecensent voor o. a. het Franse magazine CitizenJazz…), Patrick Bivort (mede organisator Leffe Jazz in Dinant, free lance muziekjournalist, jazzprogramma op Rtbf Radio 21…).

Zij zullen op zondag 27 april samen met het publiek van theater naar theater gaan, om de 4 finalisten te kunnen beoordelen. Nadien, omstreeks 18u, zal de proclamatie plaats vinden in theater De Moedertaal.

Naast de 1ste prijs zal er ook een prijs van het publiek toegekend worden, evenals een prijs voor de beste solist.

Voor de finale moet het publiek eerst een ticket kopen, liefst via www.jazzcontestmechelen.be, bij de deelnemende theaters of via 015/33 63 14.
Prijs per ticket voor deze finale: 10 euro.

Na aankoop van de ticket(s) moet de volgorde van de 4 optredens gereserveerd worden, gezien het aantal beperkte plaatsen in sommige theaters.
Reserveren:
- bij voorkeur via http://reservatie.jazzcontestmechelen.be/
- ofwel telefonisch: 015/33 63 14.
Alle verdere info: www.jazzcontestmechelen.be – inlichtingen@jazzcontestmechelen.be of 0497/02 93 61.

Uren van de optredens:
13.00u en 14.00u: Esther Van Hees Quartet
14.00u en 15.00u: Steiger
15.00u en 16.00u: Trykk
16.00u en 17.00u: K H Q

Proclamatie: 18.00 u in theater De Moedertaal, Hoveniersstraat 54 te 2800 Mechelen.

Accreditaties: mail naar: inlichtingen@jazzcontestmechelen.be of bel naar 0497/02 93 61

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer