Search in
English French Nederlands
Nat Birchall Quintet
Saturday October 5, 2013
8:30 PM
Nat Birchall Quintet
KAAP | De Werf

Contact information
Address Werfstraat 108
8000 Bruges
Belgium
Phone +32 (0)50 33 05 29
Email Write an email
Web site Dedicated website
Location Google map

Nat Birchall - saxen
Adam Fairhall - piano
Corey Mwamba - vibrafoon, percussie
David John Kane - contrabas
Paul Hession - drums

In het kader van de concertreeks ‘Close Encounters’ presenteerden we vorig seizoen i.s.m. Cactus Muziekcentrum de Britse trompettist Matthew Halsall. Een tot de nok gevulde zaal en gesmaakt concert liet ons geen twijfel, hierop moest een vervolg komen!

De mosterd voor deze Close Encounters wordt opnieuw gehaald uit het Verenigd Koninkrijk. Saxofonist Nat Birchall komt uit dezelfde stal als Matthew Halsall en releaste een handvol platen als sideman en leader op diens label Gondwana Records.

Aanvankelijk begonnen als saxofonist bij diverse reggae en ska-ensembles, verdiepte hij zich gedurende zijn carrière steeds meer in de spirituele en vroege free jazz van grootheden als John Coltrane en Pharaohe Sanders. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de gelijkenissen in zowel sound als composities treffend zijn. Zijn meest recente plaat ‘World Without Form’ – die hij in eigen beheer uitbracht – werd door menig jazzcriticus in binnen –en buitenland bij de beste platen van 2012 getipt.

De klankkleur van het quintet wordt in sterke mate bepaald door de aanwezigheid van vibrafonist Corey Mwamba. Samen met pianist Adam Fairhall zoekt hij in ware McCoy Tyner-stijl de open ruimte op, geruggesteund door een solide ritmesectie bestaande uit bassist David John Kane en drummer Paul Hession.

Het bestaan van deze uitzonderlijke groep is in onze contreien lange tijd een goed bewaard geheim gebleven. We zijn dan ook maar wat blij dat we hen in Brugge mogen presenteren.


www.natbirchall.com/

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer