Search in
English French Nederlands
Joe McPhee Survival Unit III
Saturday December 7, 2013
8:30 PM
Joe McPhee Survival Unit III
De Singer

Contact information
Address Bavelstraat 35
2310 Rijkevorsel
Belgium
Web site Dedicated website

Joe McPhee (sax)
Fred Lonberg-Holm (cello)
Michael Zerang (drums)

free jazz legende

Multi-instrumentalist Joe McPhee (°1939, Miami) is een belangrijke vertegenwoordiger van de Amerikaanse free jazz . Als kind leert hij van zijn vader trompet spelen, waarna hij halverwege de jaren ’60 naar New York trekt om samen te werken met Clifford Thornton. In deze periode begint McPhee ook saxofoon te studeren en eigen groepen te vormen.

Dit laatste verloopt echter niet altijd vlekkeloos. Wanneer in 1971 een aantal muzikanten niet opdaagt voor een concert, creëert hij dan ook een systeem waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt en niet langer afhankelijk is. Deze ‘Electronic Survival Unit’ werkt met ‘prerecorded tapes’ Hieruit groeit Survival Unit II, waarbij hij het concept uitvoert met muzikanten.

De groep maakt slechts één opname voor de WBAI-FM, een New Yorkse radiozender die opereerde als stem van de burgerrechtenbeweging. Werner Euhlinger, een Zwitserse fan, raakt daarvan zodanig onder de indruk dat hij beslist om speciaal voor de muziek van Joe McPhee een platenlabel op te richten. Op zijn Hathut Records verschijnen tussen 1975 en 1982 elf opeenvolgende albums. In 1996 ten slotte verschijnt ‘Joe McPhee & Survival Unit II at WBAI’s Free Music Store, 1971’.

Voor de huidige ‘Survival Unit III’ vormt McPhee een team met cellist Fred Lonberg-Holm en drummer Michael Zerang. Beide muzikanten maken deel uit van de Chicagoscène.

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer