Search in
English French Nederlands
Marockin’ Brass feat. Byron Wallen
Saturday December 7, 2013
8:15 PM
JazzLab Series
Marockin’ Brass feat. Byron Wallen
Rataplan

Contact information
Address Wijnegemstraat 27
2140 Borgerhout
Belgium
Phone +32 (0)3 235 04 90
Fax +32 (0)3 235 11 05
Email Write an email
Web site Dedicated website

Na ‘Mixtuur’ waagt JazzLab Series zich opnieuw aan een crossover project waarbij Afrikaanse muziekvormen het kruim van de Belgische jazzscène ontmoeten.

Marockin’ Brass, op zich al een geslaagde kruisbestuiving van Belgische en Marokkaanse musici, zal niet gauw op z’n lauweren rusten, maar gaat steeds op zoek naar nieuwe, internationale uitwisselingen. Zo reisde de groep in 2010 naar Burkina Faso om daar samen met altsaxofonist Trevor Watts (UK), djembé virtuoos Adama Drame en diens percussiegroep Foliba een nieuw repertoire voor te bereiden. In dit kader werd ook het ‘11SONGS’ album uitgegeven. Marockin’ Brass nodigt nu de Britse trompettist Byron Wallen uit als ‘special guest’.

Tijdens een eerste ontmoeting tussen Luc Mishalle en Byron Wallen (Klinkende Munt, Brussel 2005) werd snel duidelijk dat beide muzikanten een bijzondere interesse hebben voor gnawamuziek en meer bepaald de integratie ervan binnen een jazzcontext. Daaropvolgende ontmoetingen brachten bijkomende affiniteiten aan het licht wat hun schrijfstijl betreft: verglijdende ritmische patronen, schijnbaar simpele melodieën, complexe en vervlochten structuren…

Het was een kwestie van tijd alvorens Wallen en Mishalle artistieke ideeën en recent werk zouden uitwisselen. Dat gebeurt nu in een genuanceerd nieuw project dat vorm geeft aan die gemeenschappelijke interesse. Beide musici schrijven materiaal dat door een indrukwekkende internationale cast aan topspelers wordt uitgevoerd. De klankkleuren laveren tussen fluiten en imposante baslijnen door tuba en bassaxofoon. Er zijn snerpende melodielijnen op 2 trompetten en sopraansax, maar ook een portie exotica met schelphoorns, bombarde en de trance-verwekkende klank van de sentir, het rauwe bambara gezang en de daarbij horende traditionele gnaoua dansen. Tenslotte is er de ritmesectie met haar dito brede klankspectrum: drums voortgestuwd door krakeb, in dialoog met de meer subtiele bendir en de ongerepte massieve klank van de tbel. Je kan je verwachten aan gelaagde soundscapes, vraag-en antwoordstructuren en een veelheid aan akoestische timbres.

MET-X is een productiehuis voor grootstedelijke muziek, gelegen in Brussel. Een huis van en voor muziekmakers. De klankenwereld die ze creëren sluit aan bij de geluiden van de vinnige metropool. Hun muziek is het beklijvende lijflied van de nieuwe stadsnomade. Marockin’ Brass vertegenwoordigt bij uitstek alle muzikale passies van Met-x. In hun muziek hoor je het resultaat van een langdurige liefde voor en scherpe analyse van (Noord)-Afrikaanse ritmes waarop melodielijnen geënt worden die refereren aan jazz, hedendaagse muziek en niet-westers idioom. Het geheel klinkt merkwaardig organisch alsof Brussel altijd al aan de Middellandse zee had gelegen.

www.met-x.be

Byron Wallen - Trumpet, Flute, Composer
Luc Mishalle - Tenor saxophone, Soprano saxophone, bombarde, Composer
Jean-Paul Estiévenart - Trumpet
Pascal Rousseau - Tuba
Rida Stitou - sentir, krakeb, lead vocals
Driss Filali - krakeb, tbel, backing vocals
Abderahmane Bouhamidy - bendir, krakeb, vocals
Rod Youngs - Drums
 
See also:   Marockin’ brass
© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer