Search in
English French Nederlands
John Escreet
Thursday November 24, 2011
8:30 PM
John Escreet
Hnita Jazz Club

Contact information
Address Lostraat 106
2220 Heist-Op-Den-Berg
Belgium
Phone +32 (0)15 24 19 53
Email Write an email
Web site Dedicated website
Location Google map

De in New York wonende Brit John Escreet geldt als een van de meest creatieve en oorspronkelijke jazzpianisten van zijn generatie. Na een Europese tournee met het kwartet van slagwerker Antonio Sanchez verzorgt Escreet de komende weken twee soloconcerten: eentje in de Queen Elizabeth Hall in Londen en eentje in de Hnita-Hoeve in Heist-op-den-Berg.

Net als Vijay Iyer en Jason Moran is John Escreet een eclectisch pianist en componist die zich zowel laaft aan de jazzgeschiedenis als aan andere genres als elektronica, twintigste-eeuwse klassieke muziek, etc… Voor elk van hen geldt Andrew Hill (1931-2007) als een specifiek referentiepunt.
Bill Milkowski van het Amerikaanse blad Jazz Times noemde Escreet ‘a formidable, intelligent player-composer with a fertile imagination and a surplus of energy”.

Geboren in Doncaster in 1984, volgde John Escreet aanvankelijk een klassieke opleiding. In 2006 studeerde hij af aan de jazzafdeling van de Royal Academy of Music in Londen. Daarop verhuisde hij naar New York, waar hij van 2006 tot 2008 les volgde aan de Manhattan School of Music bij achtereenvolgens Kenny Barron en Jason Moran. Ook altsaxofonist David Binney was voor zijn ontwikkeling als musicus belangrijk.

In 2010 was Escreet een eerste keer in de Hnita-Hoeve met het collectief The Story, waarvan hij nog steeds deel uitmaakt. Daarnaast leidt hij verschillende eigen groepen waarmee hij tot nu toe vier eigen albums opnam. Zijn meest recente cd, Exception To The Rule, met David Binney, contrabassist Eivind Opsvik en slagwerker Nasheet Waits, verscheen zonet op het Nederlandse Criss Cross Jazz onder het catalogusnummer 1340.

© Lundis d'Hortense, 1996-2013. Contact us   Disclaimer